Wetgeving
Hoofdlijnen WIA
Wet Verbetering Poortwachter
Wat u als werkgever moet weten
 
Hoofdlijnen WIA
Al jaren werken verschillende kabinetten aan het terugdringen van het aantal arbeidsongeschikten.  De WIA is erop gericht om mensen te stimuleren aan het werk te blijven. Werken is daarbij altijd financieel lonend. WIA staat voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en kent twee regelingen:
  • IVA : Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten
  • WGA: Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten
De WIA is ingegaan op 1 januari 2006 en geldt voor iedereen die ziek is geworden na 1 januari 2004. Bij voldoende re-integratie-inspanningen conform de Wet verbetering Poortwachter stelt UWV na 2 jaar ziekte vast of de werknemer recht heeft op een WIA-uitkering. Er zijn daarbij vier categorieën te onderscheiden:
  • Personen met een loonverlies < 35%. Zij hebben geen recht op een WIA-uitkering.
  • Gedeeltelijk arbeidsgeschikt: personen met loonverlies tussen de 35% en 80%. Zij hebben recht op de regeling WGA.
  • Volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt. Zij hebben recht op de regeling WGA.
  • Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Zij hebben recht op de regeling IVA.
Bestaande WAO-ers houden het recht op de oude WAO-regeling. Er zijn veel verschillen tussen de oude WAO en de WIA. In de Invoeringswet WIA zijn regels opgenomen over de financiering en uitvoering van de WIA. 

Wet Verbetering Poortwachter
De Wet Verbetering Poortwachter is sinds 1 april 2002 van kracht. Mede door de Wet verbetering poortwachter is het ziekteverzuim en de WAO-instroom fors gedaald. De wet heeft de verantwoordelijkheid voor langdurig arbeidsverzuim bij zowel de werknemer als de werkgever neergelegd. Ze zijn samen verplicht om alles in het werk te stellen om re-integratie mogelijk te maken. Het traject begint met een goede probleemanalyse door een bedrijfsarts. Deze kijkt naar wat er aan de hand is en wat er gedaan kan worden om de re-integratie te versnellen. Elke zes weken dient de probleemanalyse geëvalueerd te worden. Vervolgens gaan werkgever (leidinggevende) en de werknemer gezamenlijk een plan van aanpak tot terugkeer in het arbeidsproces maken. In de 13e week moet een ziekmelding naar UWV worden gedaan. Gebeurt dit te laat, dan dient de werkgever langer het salaris door te betalen voordat een eventuele WIA uitkering ingaat.De probleemanalyse en het plan van aanpak dient ook elke zes weken geëvalueerd en zonodig bijgesteld te worden. Een werknemer is gedurende zijn verzuimperiode verplicht om passende arbeid te accepteren. Een uitgebreide eerstejaars evaluatie volgt tussen de 46e en 52e week. In week 87 ontvangt de werknemer formulieren voor de WIA-aanvraag en op grond van het re-integratieverslag dat in week 91 bij UWV moet zijn, beoordeelt UWV of de re-integratie-inspanningen van werknemer en werkgever voldoende zijn geweest. In week 104, dus twee jaar na de oorspronkelijke ziekmelding, kan de werknemer dan een WIA-uitkering ontvangen (vanaf minimaal 35% loonverlies). Werkgever en werknemers kunnen sancties opgelegd krijgen indien één van beiden zich onvoldoende inspande om de re-integratie te bevorderen. Voor de werknemer betekent dat UWV hem of haar een uitkering kan weigeren, als het van oordeel is dat de werknemer zich onvoldoende heeft ingezet. De werkgever kan, als hij of zij te weinig heeft gedaan, verplicht worden het loon nog een jaar door te betalen (dus een derde jaar). 

Wat u als werkgever moet weten
Als werkgever heeft u er alle belang bij dat uw werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk blijven en na ziekte snel weer aan het werk zijn, daar bent u samen met hen verantwoordelijk voor. Er bestaan duidelijke afspraken en regels voor voorkoming van ziekte op de werkplek. Wordt onverhoopt toch een werknemer van u ziek en gaat dat langer dan een paar dagen of weken duren, dan gaat u samen met hem of haar zoeken naar oplossingen om terugkeer naar het werk mogelijk te maken. Vanaf 1 januari 2004 geldt dat u 2 jaar lang het loon doorbetaalt (minimaal 70% per jaar, maximaal 170% over twee jaar). Lukt het de werknemer ondanks alle inspanningen in twee jaar niet om weer helemaal aan de slag te gaan? Dan komt hij of zij in de Wia, in de WIA kijken de verzekeringsartsen van UWV na twee jaar ziekte vooral naar wat uw werknemer nog wél kan. Er zijn in de WIA na de beoordeling twee mogelijkheden. Uw werknemer kan deels nog werken, bij u of bij een andere werkgever, dan zorgt de regeling WGA ervoor dat méér werken financieel aantrekkelijk is voor de werknemer. Als uw werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, dan heeft hij of zij recht op een uitkering op grond van de regeling IVA. De Wia is een relatief nieuwe regeling, hiervoor zijn voor u en uw werknemers aantrekkelijke voorzieningen. 
U kunt hier uw besparing berekenen!

Heeft u nog geen verzuimverzekering?  

In deze berekening gaan wij er van uit dat uw verzekeringsconstructie ongewijzigd blijft,
in dit geval heeft u een zuiver vergelijk met uw huidige situatie.
Uiteraard bestaat er de mogelijkheid uw dekking of risico aan te passen aan uw huidige wensen.

(Als u de gegevens niet bij de hand heeft, dan kunt u deze bij benadering invullen, uiteraard is dan de nieuwe premie indicatief)

Bedrijfsgegevens
Naam
Postcode
Huisnummer
 
Huidige situatie
Loonsom op de polis
Premie huidige polis
Premiebetaling per
Dekking 1e jaar
Dekking 2e jaar
Werkgeverslasten
Wachtdagen/eigen risico
Huidige verzekeraar